Thursday, March 31, 2005

anugerah industri muzik 2005

calon penuh untuk aim 2005 dah pun dikeluarkan.. tahun ni aim akan dilangsungkan pada 30 april 2005.. dihoskan oleh bob lokman dan afdlin shauki (harap2 tak hambar dan bosan!!).. seperti biasa, buat kat PWTC.. so, sape yang korang rasa akan menang mengikut kategori..

artis baru terbaik:
DiVa
Farahdhiya
The Times
Vince
Waheeda

aku rasa, vince akan dapat.. apsal waheeda dikatakan artis baru? bukan dah lama ker? lagi satu, mana jac? katanya buat album gemilang cepat2 sebab nak dapat masuk aim.. ke, memang tak dapat tercalon? pelik nih... maybe memang dia releas lepas due date kot..

artis harapan:
bob
farah
nana
sahri
zahid

semuanya budak af? nice.. ntah apa2 ar calon.. nana pun leh dapat? lagi satu aku pelik, katanya untuk anugerah ni, mana2 artis yang pernah rakam album tapi tak perlu album penuh yang dicalonkan. abis tu, mana budak malaysian idol? diorang kan pernah rakam album ramai2? at least pun, nikki (lara) ker.. dina (bunga2 cinta), jac pun ada dalam album tu, nyanyi lagu getran rinduku.. aku ada baca, pihak akademi bagi reason yang jac dah pernah rakam album penuh dulu which is album dreams.. camner leh kalah ngan NANA tu.. pelik tol aku!!

persembahan vokal terbaik dalam album (lelaki):
ezad exists (paragon)
saleem iklim (bunga emas)
tam spider (nazraku)
vince (vince)
zainal abidin (puteri)

pilihan aku ialah zainal abidin.. album kompilasi (saleem) tu leh kira ker? lagu lama lak tu..

persembahan vokal terbaik dalam album (wanita):
juwita suwito (brand new world)
misha omar (aksara)
ning baizura (erti pertemuan)
siti nurhaliza (prasasti seni)
siti nurhaliza (siti nurhaliza live in concert 2004)

aku rasa ct akan pertahankan lagi trofi dia untuk album prasasti seni.. memang superb.. pilihan kedua aku ialah juwita suwito.. apsal album live in concert leh dapat? patut buat kategori lain.. sekali lagi, jac takder..

persembahan vokal terbaik kumpulan:
gerhana ska cinta (the new authentic)
rabbani (yalla beena)
raihan (allahu)
ruffedge (defined)
teh tarik crew (what's next?)

i have no idea.. rasanya, raihan kot.. harmonize diorang power ar..

kulit album terbaik:
d-va (d-va)
new boyz (bermulanya satu evolusi)
erti pertemuan (ning baizura)
prasasti seni (siti nurhaliza)
sawo matang (noraniza idris)

ni pun konpius sket.. antara ning, ct ngan kak ani. rasanya, ning ar..

rakaman album terbaik:
nazraku (spider)
bunga emas (iklim)
puteri (zainal abidin)
aksara (misha omar)
brand new world (juwita suwito)

aku pilih juwita suwito..

video muzik terbaik:
scarecrow (disagree)
suicide note (disagree)
seksis (anita sarawak)
awan yang terpilu (ning baizura)
senang tari (ning baizura)

aktif tol ning ni buat vclip semenjak time.net taja nih. aku rasa awan terpilu.. disagree tu aku tak pernah tgk.. rasa bagus gak kot..

album pop etnik:
balaghah (syura)
binafsha (waheeda)
kekasih kerinduan (nas adila)
sawo' matang (noraniza idris)
taat (rohana jalil)

pilihan aku.. kak ani

album nasyid terbaik:
allahu (raihan)
damai (hijjaz)
in team '04 (in team)
mirwana (mirwana)
yalla beena (rabbani)

pilihan aku dari dulu.. raihan!

album pop rock terbaik:
nazraku (spider)
paragon (exists)
puteri (zainal abidin)
raw (def gab c)
un metal volume 2 (xpdc)

tak beli pun mana2 album, so tak tau sangat.. aku pilih zainal abidin..

album hard rock terbaik:
dendam (amuk)
n.t virus (kristal)
otai jamm (may)
perhentian objektif (viper)
real x (real x)

real x? sape ntah.. aku pilih amuk..

album pop terbaik:
aksara (misha omar)
defined (ruffedge)
erti pertemuan (ning baizura)
prasasti seni (siti nurhaliza)
vince (vince)

ni yang susah sket nih.. aku bangkang tol misha dapat.. punyalah bosan album dia.. muzik tipikal!! aku tak tahu nak pilih saper sebenarnya.. erm.. ning..

artis inggeris tempatan baru terbaik:
altered frequency
disagree
gerard singh
juwita suwito
shelly leong

aku pilih juwita suwito atau disagree..

album inggeris tempatan terbaik:
a slice of the pie (gerard singh)
at the end of the day (disagree)
brand new world (juwita suwito)
drones (seven collar t-shirt)
the new authentic (gerhana ska cinta)

kali ni pilihan aku ialah disagre..

album indonesia terbaik:
30 hari mencari cinta (sheila on 7)
cahaya (kris dayanti)
eiffel im in love (melly)
hanya memuji (marcell)
pria terhebat (sheila on 7)

apsal lar indon sesibuk kat sini.. aku rasa melly dapat..

susunan lagu terbaik dalam album:
seindah biasa (siti nurhaliza)
seksis (anita sarawak)
bagaikan sakti (siti nurhaliza & m nasir)
dialah di hati (siti nurhaliza)
sakit yang sakit (zainal abidin)

erm... siti ada 3!! cam usher lak.. aku pilih dialah di hati..

lagu terbaik:
dialah di hati (siti nurhaliza)
erti pertemuan (ning baizura)
pulangkan (misha omar)
awan yang terpilu (ning baizura)
relaku pujuk (spider)

ni lagi pening.. ning dapat dua!! mantap tol.. aku rasa awan yang terpilu menang..

untuk album terbaik, pemenang bagi setiap kategori album akan tercalon untuk anugerah album terbaik.. mana dayang? lepas kes mahkamah nih, terus dibanned dari tercalon ker? lagi satu, diorang patut buat kategori lagu ar.. cam, persembahan vokal dalam lagu untuk wanita, lelaki, kumpulan.. aku rasa, ning akan menang besar malam tu.. korang rasa camner..?

Monday, March 28, 2005

my sis is on paper!!

have you read today's paper? hehe.. my elder sister is on the front page of entertainement side.. she is an actress actually.. she's promoting her latest drama, MENITI BARA which is based on BARA film directed by yusof haslam.. she is the main cast, in the drama.. i hope she will be the best actress soon.. here is the article about the drama...

MENITI BARA - Platform Atie, Eira cipta nama
Oleh KHADIJAH IBRAHIM





Atie & Eira.
--------------------------------------------------------------------------------

DALAM melayari kerjaya seni ada masanya apa yang dihajati tidak kesampaian. Bagaimanapun jika peluang sudah terbentang di depan mata, maka artis perlu bijak menggunakan ruang tersebut untuk mencipta nama. Justeru itulah Suriati Abu Bakar atau Atie bersama Eira Syazira Shuhaimi tidak menolak tawaran berlakon drama bersiri Meniti Bara terbitan Skop Production Sdn. Bhd., kerana yakin drama itu mampu menaikkan nama mereka dalam bidang seni berdasarkan trek rekod syarikat tersebut.

Buktinya drama bersiri Gerak Khas dan Sembilu yang ditayangkan sekarang ini di TV1 dan TV2 mendapat sambutan hangat.

Kata Eira, kalau dia menolak tawaran berlakon drama Meniti Bara ia satu kerugian besar dalam kerjaya seninya.

``Ramai yang menunggu peluang untuk berlakon filem atau drama terbitan Skop. Saya yang sudah dapat peluang ini mana mungkin menolak kerana ia merupakan satu bonus untuk kerjaya,'' katanya yang sebelum ini pernah diundang berlakon drama Gerak Khas untuk episod Amira.

Selain itu, Eira yang memegang watak Ifa, menerima tawaran tersebut kerana ingin membuktikan kepada orang sekeliling bahawa dia mampu menjadi pelakon disegani.

Dia yang mula aktif dalam bidang seni lakon sejak tiga tahun lalu berharap watak Ifa mampu membuka ruang yang lebih luas padanya dalam bidang lakonan.

Watak tersebut dalam filem Bara sebelum ini dilakonkan oleh Nasha Aziz. Selain Nasha, turut berlakon dalam filem tersebut ialah Awie, Zamani dan Ning Baizura.

Dalam drama 26 episod yang bakal ditayangkan tidak lama lagi di RTM, watak Ifa digambarkan sebelum dia berhijrah ke Kuala Lumpur.

Kata Eira, untuk menjiwai watak Ifa, dia kerap menonton filem Bara sebagai rujukan. Lagipun Nasha adalah artis pujaannya.

Jika Nasha berpasangan dengan Awie, Eira pula digandingkan dengan Azri Iskandar.

``Saya telah cuba memberikan lakonan terbaik. Saya harap tidak ada penonton yang akan membandingkan lakonan saya dengan Nasha. Antara kami berbeza. Nasha muncul dalam filem dan saya dalam TV,'' katanya yang berterima kasih kepada Datuk Yusof Haslam kerana memberi peluang kepadanya.

Drama bersiri arahan Yusuf Kelana itu mula menjalani penggambaran sejak akhir Januari lalu.

Sementara Atie yang memegang watak Azwa, rakan baik Ifa tidak kisah ditawar berlakon selepas watak tersebut ditolak oleh pelakon lain.

Atie yang mula menyertai bidang seni menerusi rancangan realiti TV Akademi Fantasia , tetap gembira melakonkan watak tersebut.

Kata Atie, Meniti Bara adalah drama pertama lakonannya dengan Skop. Dalam drama tersebut dia merupakan anak Tok Penghulu dan menjadi posmen kepada Ifa.

``Meskipun watak Atie sebagai pembantu tapi Atie tetap gembira kerana kemunculan dalam drama bersiri adalah satu platform untuk Atie mencipta nama,'' katanya yang kini menumpukan perhatian pada lakonan.

Jelas Atie, buat masa sekarang tumpuannya lebih kepada lakonan berbanding nyanyian. Namun jika ada undangan menyanyi dia tidak akan menolak.

Katanya, dia sedar akan kekurangannya dalam bidang seni suara. Justeru itulah dia bercadang untuk mengikuti kelas vokal bagi memantapkan lagi kedudukannya sebagai penyanyi.

``Sekarang ini hanya sesetengah lagu sahaja yang Atie mampu menyanyi. Atie perlu lakukan sesuatu untuk kebaikan dalam bidang seni,''katanya terus terang.

Sunday, March 27, 2005

im on holiday!!

guys, im on holiday.. hahah!! last semester was really tiring and full of activities.. im going to sleep.. sleep.. and.. sleep..!! ahahha... the final exam was ok! perhaps i can get high marks to cover back my low carry marks.. mid semester wxam was really2 bad..

we went to klcc this evening.. took our lunch.. and also fpr breakfast and dinner.. i didnt get anything for my dinner yet actually.. im gonna eat PAMA instant noodle right in a minute.. er.,. what else? nothng much to say though.. bye!

Friday, March 11, 2005

Dean's Cup

last month, we organized a bating championship.. Dean's Cup Debating Championship.. i ws the committee and the participant as well.. hmm.. it was tiring and exhausting.. but, not really ar.. joyful and.. nice?! as the pc committee, i think the competition flew smoothly though i did not really get involved with the pc committees.. i tried to help pub&pro committees by doing the adobe and pasting jobs. but there was misunderstood. somebody thought i was trying to take his/her job.. very sad u know! but, it seemed to be so.. i dont know! let them with their assumption.. well, i would like to thank zaki, haneen for helping me a bit.. i bet we did a great job! the hall was really crowded with students though the final debate was not very good actually.. sorry to say guys!

my teammates are farhaneen, azrul, and farhanah.. good try for azrul to be a good speaker.. you need more training to be uplifted. farhaneen.. i dont know.. you didnt seem to be yourself.. you didnt put all out.. farhanah, good attempt to be a good reserver. at least you learned something.. debate is an art with its own uniqueness.. me myself? lack of knowledge, dont feel good and overconfident. it could kill you! just be humble and professional.. we lost at the semifinal to ricca's team.. i really wanted to be on the final stage.. but we couldnt make it.. we dont have much power and strong chemistry among us. i felt uncomfortable being in the group.. egonyer pasal.. perasan diri baguslah tu kiranya!! arrrgghh!!!

to iera, faruqi and medec! im sorry for trouble ive made.. on behalf of kdbm also! but, open-minded please! let bygone be bygone.. dont drag them to our relationship outside the tournament.. we are debaters!