Monday, January 31, 2005

dengue fever!!!

it was my bad moment.. i got very high-temperature fever.. 39.8C???? very damn hot!!! i was charged into a ward for a week!!!! it was really bored staying there... my blood count kept getting down and down.. i was quite worried.. luckily, i was getting better.. i was discharged on last sunday.. very happy, though! but, staying there for a week, like hell! and now, my dad and elder sis is there!!! they got high fever too.. i dont know how much they will spend as mine was rm5000++... gilo apo!!! be4 that, my younger sister... hoping it will be over soon!! actually, i realised this on last raya morning.. i didnt take my shower on that time and not even getting in my baju melayu, and didnt go to mosque, though! and now, i got mc from the doctor until this wednesday.. im going to have an appoinment with the doctor, to make sure that my blood count is still ok...

Sunday, January 16, 2005

anugerah juara lagu 2004

today i was just sleeping all day long.. got bad headache.. arrrgghh!!!! it's killing me really!! watched ajl just now.. these are the results:

best vocal performance: misha omar
best performance: noraniza idris
best balada: pulangkan
best irama malaysia & etnik kreatif: erti hidup
best pop rock: relaku pujuk

song of the year: relaku pujuk

pretty satisfying.. this year's ajl was bad in my opinion to be compared to previous years..

these are some of the astar's photos...








Saturday, January 15, 2005

debat ASTAR v2.

sambung balik.. selepas perlawanan ngan UM, kitorang akhirnya berjumpa dengan team adik beradik sendiri.. team UIAM4.. team Jannah, Auzan, EJ.. tajuk, KITA TIDAK MUNGKIN MENJADI NEGARA MAJU.. masa match ni, kurang sikit pressure aku sebab lawan dengan team sendiri.. lebih kepada nak enjoy dan rasa cam training.. tapi, performance yang lebih baik la.. pada hakikatnya, memang kitorang bersemangat untuk kalahkan diorang walaupun team sendiri.. sebabnya, kitorang mesti ada kemenangan dengan margin yang besar demi membantu kitorang masuk quarter.. hakimnya, sakai lagi.. bila tengok dia, berkobar2 nak tunjukkan performance aku yang sebenarnya.. nak tunjuk kat dia yang aku ni bukanla pendebat sekolah menengah macam dia cakap. so, match ni berjalan dengan baik.. seronok lawan masa nih.. akhirnya, masa hakim bagi komen, dia admit yang aku pendebat yang baik.. last2 kitorang menang, aku dapat best speaker..

seperti biasa, malamnya kitorang ada post mortem.. takde apa pun yang menarik cuma ramai yang puji aku sebab performance yang meningkat.. abg nizam sendiri cakap depan coach yang lain, dia kata akulah second speaker yang dicari.. aku rasa cam, 'ye ker?' masa tu, takut gak dia cakap camtu.. sebabnya, takut orang pandang lain kat aku.. lagi satu, benda ni jadi pressure.. kalau performance aku jatuh sekali, mesti orang lain pandang lain macam lagi. terutamanya abg nizam sendiri.. mestilah dia malu sebab dia yang mengwara2kan kat orang lain.. dan yang paling aku takut, bila aku rasa dalam keadaan yang selesa dan hebat.. rasa diri cam bagus... kalau aku tak rasa cam tu pun, kalau aku buat 'act' sket.. mesti orang kata aku dah naik kepala.. entahler.. aku sebenarnya jadikan benda tu sebagai kata2 perangsang yang menunjukkan bahawa aku mempunyai potensi yang besar dalam bidang debat ni.. cumanya, perlu usaha yang gigih dan berpanjangan...

oklah, hari esoknya.. kitorang lwan ngan UPSI4 sekali lagi ngan tajuk RUNDINGAN MALAYSIA-SINGAPURA MENGUNTUNGKAN SINGAPURA.. kitorang kerajaan.. masa nih, kitorang cam nak balas dendam.. nampak cam diorang pressure n takut.. aku rileks jer masa lawan diorang.. kitorang menang n aku best speaker..
so, preliminary round dah abis.. team aku ranking no4.. team zaki rank no 1.. kitorang lawan ngan UiTM untuk quarter.. tajuk, BUDAYA BANTUAN DAN SUBSIDI PERLU DIHAPUSKAN... kitorang kerajaan.. rasanya, kitorang berjaya tunjuk kes dengan baik.. approach diorang memang takleh terima ar rasanya.. tapi, biasalah kalau match tu dah jadi 50-50.. kitorang kalh ar.. rasanya, takdela 50-50 pun.. aku dapat best speaker lagi.. masa diumumkan aku best speaker, dah rasa cam kitorang kalah.. team abg raihan pun kalah.. sampai situ jelah tamatnya perjuangan kitorang.. lepas match tu, kitorang terus buat perjumpaan untuk semua.. abg nizam kata, aku perlu banyak belajar dari senior debater yang lain.. perlu lebih usaha untuk terus maju.. aku akan sahut cabaran tu..
petang nya, kitorang sambut birthday zaki kat bus parking.. meriah giler!!! zaki kena baling ngan telur n tepung.. banyak jgak makanan.. memang seronok lah!!!

dan malamnya final, UPSI4 lawan UTM.. tajuk, SUDAH TIBA MASANYA PERIGI MENCARI TIMBA.. entah apa2 approach diorang.. tak kisah ler.. yang penting diorang masuk final. dan, debat astar kali ni memang seronok walaupun kalah! TERIMA KASIH PADA SEMUA!!!!

Sunday, January 09, 2005

debat ASTAR 2004

lama giler dah tak menulis kat sini.. memang bz giler recently.. well, citer terbaru adalah pasal debat astar yang buat kat um.. akhirnya, aku terpilih untuk mewakili uia bagi pertandingan debat astar nih.. oleh sebab coach taknak hantar bebudak main camp, diorang hantar bebudak matriks jer.. ramai gak yang datang untuk selection.. pada mulanya, aku masuk dalam team abg raihan, ngan farhaneen... aku jadi second speaker... team ni ranking kedua la kiranya daripad 4 team yang dihantar.. tapi, lepas banyak kali training, coach nampak zaki (dalam main team) makin merosot pencapaiannya, dan aku mungkin dah meningkat.. aku pun dinaikkan ke main team.. tapi, tetap 2nd speaker.. abg jeff jadi 1st sepaker, ricca jadi 3rd speaker.. kiranya masa tu cam agak bersalah pada zaki.. tapi, tak bermaksud pun nak topple down sesaper.. setiap pasukan ada pengiring yang merupakan bebudak main camp.. group aku nyer pengiring abg niezam!!

kitorang ada buat group binding kat taman tasik shah alam.. kat situ kitorang adakan latihan intensif untuk memantapkan pasukan masing2.. aku dapat rasa masa group binding ni aku improve banyak.. kitorang debat 2 kali masa tu.. abg nizam banyak jadikan aku sebagai contoh 2nd speaker yang baik dalam memberikan flow hujah yang baik dan menjatuhkan konsep pihak lawan dalam masa yang sama menegakkan kes sendiri.. tak sangka gak sebenarnya..

finally, hari pertandingan.. hari pertandingan sebenarnya hari khamis hari tu.. kitorang bertolak dari uia kol 8.00 pagi.. um dekat jer sebenarnya... tak panas pun tempat duduk kitorang dalam bas tu sebab kejap je sampai.. ingatkan nak ler tido lama2 sket..
registration, check-in bilik (cam hotel lak padahal bilik dia cam hampeh!) pastu, baca banyak info sebab petang tu nak lawan.. first match kitorang dengan team uum keberapa ntah.. tajuknya,
PUSAT SERENTI PERLU DITUTUP.. dan kitorang kerajaan.. kitorang kalah.. entahla ek kenapa kalah.. banyak la gak kelompangan kitorang tapi, diorang punya lagi la bodoh giler.. tak tauler..
malamnya kitorang buat post mortem.. abg kaen, abg bad, ngan abg imie ada datang masa tu.. banyak gak yang kitorang kena komen dan belajar masa post mortem tu.. group janet ngan kak arina ada masalah persefahaman pasukan.. kesian gak tengok diorang terutamanya team janet.. lepas je jumpa coaches, abg nizam bagi semangat pada kitorang untuk perlwanan pada hari esok.. abg nizam puji aku lagi.. dia kata akula 2nd speaker yang dicari selama ni.. dia kata, uia susah nak cari second speaker yang baik.. dia suruh aku berusaha bersungguh2 untuk terus jadi 2nd speaker pada main team.. insya allah.. aku akan buat yang terbaik untuk semua!!

hari kedua perlawanan.. kitorang lawan ngan team kuktem.. tajuk: DUNIA LEBIH AMAN TANPA LELAKI.. oleh sebab tajuk ni dah pernah lawan masa kitorang demo debate dulu, so takde masalah sangat pada aku.. lagipun, kitorang kerajaan.. masa ni, performance aku lebih baik dari pagi tadi.. kitorang menang dan ricca best speaker..
seterusnya, kitorang jumpa team uitm ngan tajuk: RAKYAT PERLU LEBIH BERKORBAN.. kiotrang menang lagi.. 2nd speaker diorang dapat best speaker.. ntah apa2 la hakim tu.. buta apa.. abg nizam puji performance kitorang sebab performance ni paling baik untuk kitorang.. dia ingat aku yang dapat best speaker.. tapi, tak perlu sangt best speaker tu.. yang penting kitorang menang dengan sangat bermaruah..
masa sembahyang jumaat, aku telah melakukan sesuatu yang tidak sepatutnya aku lakukan.. aku terlelap!! kesannya, petang tu aku sangat blur dengan keadaan panasnya yang amat.. dan aku telah diserang sakit kepala yang amat sangat.. kitorang lawan ngan team UPSI4 ngan tajuk: PENGAMPUNAN PENDATANG ASING TANPA IZIN USAHA YANG SIA-SIA.. masa 30 minit preparation, aku blur dan just dengar apa yang abg nizam terangkan tpai tetap blur.. lawan cam hampeh!! dan dikutuk oleh hakim si sakai tu... dia kata aku cam pendebat sekolah menengah.. tak sedar diri apa! kitorang kalah nipis.. nasib baik margin 1 jer.. inilah perlawanan yang paling teruk dalam sejarah.. performance teruk sangat dan team lawan pun memang sangat bongok sebenarnya..

will be continued..